fbpx

Skappelgenser BLOG

Skappelgenseren var et klart mustknit for 5-6 år siden. Det helt enkle design, der som udgangspunkt er 4 strikkede stykker, der syes sammen til en sweater. Vanvittigt enkelt og meget begyndervenligt!

Dorthe Skappel designede og strikkede oprindeligt modellen til sine voksne piger, og efter et indslag på norsk TV blev den voldsomt populær i Norge og med lynets hast også i Danmark og Sverige. Det blev vel startskuddet til de efterfølgende Skappel-modeller. Kendetegnet ved Skappels designs er enkelhed, oversize og store pinde – alt sammen noget der falder i min smag.

Jeg har før strikket en Skappelgenser, men dette var i to tråde: en Suri Alpakka med en Mini Alpakka. Og den version blev alt for voldsom og tung – og på grund af tyngden blev den længere og længere.

Nå men i denne mørke tid med stearinlys og hjemmehygge elsker jeg altså en stor hyggelig vams, der går godt ned over bagen. Så derfor kom jeg naturligt til at tænke på Skappelgenseren. Jeg ville lave en udgave, der ikke var tung, men stadig lun og blød.

Jeg er jo stor fan af Børstet Alpakka fra Sandnes, så den blev hurtigt mit garnvalg. Men jeg tænker også, at Gepard Puno ville blive en skøn udgave og ligeledes ville Sandnes Kos – især hvis man går efter en mindre udgave (så ville jeg strikke den på pind 5,5 eller 6)

Opskriften på Skappelgenseren findes i Dorthe Skappels bøger, hvor strikkeprocessen er mere udførligt beskrevet end i den håndskrevne version, der var den første opskrift i omløb. Jeg elsker det autentisk ukomplicerede look, den håndskrevne version har, og det var den, jeg strikkede efter.

Her er mine noter og tilpasninger:

  • Jeg brugte 7 nøgler Børstet Alpakka. Jeg strikkede på pind 7 med en strikkefasthed på ca 12 masker/ 10 cm.
  • Jeg strikkede mit bagstykke 75 cm langt og lod maskerne hvile i stedet for at lukke af.
  • Jeg fulgte opskriften i forhold til halsudskæring og strikkede for- og bagstykke sammen over skuldrene efter metoden three needles bind off.
  • Ærmerne strikkede jeg på. Opskriften lægger egentlig op til at de strikkes for sig og syes på til sidst. Men jeg er ikke den store fan af montering, så jeg ville strikke mine ærmer i. Jeg kunne se i opskriften, at jeg skulle slå 40 masker op og tage løbende ud, så jeg ville ende med 52 masker. For at undgå at skulle sy ærmerne på, valgte jeg at strikke de 52 masker op (26 masker på hver side af skuldersømmen) og tage ind ned mod håndleddet og dermed ende med de 40 masker, som jeg i følge opskriften skulle have startet med. Var det så et godt valg? Tjae jeg slap for en syning omkring overarmen, på den anden side skulle jeg svinge rundt med en stor vams, hver gang jeg skulle strikke en ny pind. Og det gør man immervæk nogle gange med så få masker…

Alt i alt et skønt og nemt projekt, der er uhyre begyndervenligt!

Seneste blogopslag

Arkiver